Výživa "IN"

Jedinečná a jediná výživa, která prospívá zdraví celého organismu a léčí nemoci

1. Co je to výživa "IN"

Na dnešním trhu různých dietních programů (všimněte si, že hovořím o trhu, neboť nejrůznější rádoby zdravé diety se v poslední době staly výnosným obchodem mnoha výživových poradců) existuje celá plejáda nejrůznějších diet a výživových doporučení, které jsou na hony vzdáleny základním potřebám lidského organismu. Uvedu příklad, pokud chcete, aby vaše auto jezdilo efektivně a bez problémů, tak se snažíte opečovávat jeho motor, co nejlépe. Pro benzinový motor využíváte ten nejlepší benzín a pro chod pístů dáváte do motoru olej, který je pro něj určen. Lidský organismus je také svého druhu důmyslným strojem, o kterém už dnes víme, jakou péči vyžaduje, aby jeho fungování bylo efektivní a při tom, aby se neopotřebovával zbytečně rychle a dělal nám radost co nejdéle. Ovšem ve většině doporučovaných diet tomu tak není.

Výživa "IN" vychází striktně z biochemie lidského organismu, která přesně stanoví, kolik a jaké palivo by se mělo využívat a také přesně stanoví, jaké látky by se do tohoto mechanismu neměly vůbec dostávat. Velmi přesně nám říká, co se s kterou látkou v organismu stane po jejím pozření a vyhodnocuje efektivnost výživy. A právě při dodržování všech zákonů a zákonitostí biochemických procesů lidský organismus funguje bez problémů, to znamená bez chorobných jevů a také může jeho fungování zlepšovat, ošetřovat a prodlužovat jeho životnost.

Výživa "IN" je jediná výživa, která nejenom zajišťuje bezproblémový chod organismu, ale také působí preventivně a v případě, že již nějaké nemoci se objevily, pak je účinně a spolehlivě léčí. Je zajímavé, že ve většině případů zásady této výživy jsou v naprosté shodě s výživovými doporučeními našich předků. Proto mnohdy říkám účastníkům ozdravných pobytů, že pokud nevěří exaktní vědě, jako biochemie lidského organismu je, tak ať berou na vědomí doporučení, která nám ku příkladu dává kniha knih Bible. Vždyť na jejich stránkách jsou přesně stanoveny zásady zdravého stravování.

2. Čím je tato výživa výjimečná?

Na rozdíl od jiných nejrůznějších diet se tento způsob stravování snaží dávat lidskému tělo všechno, co potřebuje a to tak, aby jeho fungování bylo řešeno komplexně.

Uvedu příklad. Biochemie nám říká, jaké základní výživové látky jsou pro člověka nejlepší, to znamená bílkoviny, tuky, cukry, minerály, vitamíny, stopové prvky, enzymy a tak dále. Ale také nám zároveň určuje, jaká je jejich interaktivní návaznost v rámci všech biochemických pochodů v organismu. Víme, že náš organismus postrádá enzymy, které umějí trávit syrovou zeleninu. Tak nemůžeme doporučovat její konzumaci. Musíme ji tepelně zpracovat nebo také poddávat fermentaci a kvašení. Takže syrová zelenina v žádném případě není zdravá. Právě proto říkáme, že čínská kuchyně je velmi zdravá, jelikož trávení v této kuchyni začíná již v hrnci kuchaře. Totéž platí při vlivu tuků na náš organismus. V současné době existují rádoby "odborná" doporučení, že nejzdravější jsou rostlinné mastné kyseliny a naopak živočišné jsou nezdravé. Opak je však pravdou. Vždyť rostlinné tuky, včetně margarínů, při tepelném zpracování mění svou chemickou konfiguraci z "cis" na "trans", která je původem mnoha civilizačních nemocí. A to nemluvě o varováních rádoby výživových poradců před konzumací živočišných tuků jako zdroje "špatného" cholesterolu LDL. Ovšem pravda je taková, že tyto malé částice tuku v našem organismu nepocházejí z tučných jídel, ale jsou vytvářeny v játrech, a to na popud inzulínu při velké konzumaci cukrů neboli sacharidů. Takže zjednodušeně řečeno vysoká úroveň tohoto cholesterolu nám nehrozí z konzumace bůčku, ale naopak z konzumace koblih, bábovek a pečiva. A tak bych mohl pokračovat dál.

3. Jaké nemoci výživa "IN" léčí?

 

Tento způsob stravování léčí a je také základem prevence nejrůznějších civilizačních nemocí. Pouze změnou způsobu stravování lze vyléčit obezitu,  cukrovku obou dvou typů, vysoký krevní tlak a nemoci oběhového systému a srdce, jak rovněž zdravotní problémy zažívacího traktu. Dokonce lze tímto způsobem léčit nemoci v dnešní době tak zvaně neléčitelné, jako je Crohnova a Parkinsonova nemoc nebo roztroušená skleróza.

Výživa "IN" také spolehlivě odstraňuje tak zvaný syndrom vyhoření, což je základní nedostatek životní energie.

4. Jak se má výživa "IN" v dnešním fenoménu hubnutí?

Samozřejmě nadváha a v dnešní době hlavně obezita má svou příčinu v nesprávném stravování. Zjednodušeně řečeno konzumujeme dnes velké množství cukrů (sacharidů) ve všech podobách, a tak jejich přebytek se metabolizuje na tuk, který jde do zásob. Samozřejmě velká konzumace cukrů má další negativní vlivy na celý organismus, ale pokud budeme řešit pouze nadváhu, tak doporučení stravy s nízkým obsahem tuků, nebo dokonce bez jakéhokoliv tuku, vede k tomu, že organismus, jelikož tuk nezbytně potřebuje, si jej "vyrobí" ze sacharidů a odsune jej do zásob, jelikož se "domnívá", že dlouhodobě bude o něj ochuzen. Takže zase zjednodušeně řečeno, člověk, který nejí tuky, nikdy nemůže zhubnout. Proto doporučuji, jezte tuky a hubněte.

5. Co výživa "IN" a omlazování?

To samozřejmě souvisí s tím, co jsem již řekl: když buňky našeho těla budou dostávat všechny potřebné výživové látky v kvalitě a množství v souladu s biochemickými potřebami, pak náš organismus může proces stárnutí zbrzdit a to dokonce o mnoho let. Zase možná jeden příklad za všechny. Pokud strava bude bohatá na cukry, čili sacharidy, pak dochází k zintenzivnění procesu stárnutí, tak zvané glykace, což je negativní působení cukrů na bílkoviny, čili naše buňky, které velmi rychle stárnou. Taktéž pokud nebudeme udržovat v organismu, hlavně pak v zažívacím traktu, správnou kyselost prostředí, tak nedochází k správné a rychlé obměně buněk a k vytváření nových, mladých buněk, které celkově organismus omlazují. A tak bych mohl pokračovat.

6. Pro koho je výživa "IN" určena?

Výživa "IN" je určena pro všechny bez rozdílu věku, pohlaví a rasy. Všichni máme organismus sestrojen stejně, samozřejmě můžou existovat malé odchylky, co se týče vytváření některých enzymů nebo jiných biologických látek, ale tyto drobné rozdílnosti lze vždy v této výživě zaznamenat a vzít v úvahu při sestavování jídelníčku. Všechny potraviny lze chemicky obnažit na základní živiny, takže po chemické stránce se pokaždé dostaneme k bílkovinám, tukům, cukrům a dalším komponentům. Jde pouze o to, abychom správně určili množství a kvalitu těchto látek pro daného člověka podle jeho momentálních potřeb. Základ bude vždy stejný, malé odchylky můžou být ovlivněny věkem, výdajem energie, stresem a tak podobně, a to pouze a jenom v množstevní oblasti.

             .